IN THE SUPREME COURT OF TONGA

Re:

PRACTICE DIRECTION No.3/2007.
REGISTRAR GENERAL

Application for registration of birth whlle mother still in

wedlock.

A number of applications for reg|strat|on of birth while mother still
in wedlock are being rejected because they do not meet the
following legal requirements:

(i)

(i)

The supporting affidavit filed by a person other than the
husband and wife must depose that the husband and wife
did not have access to each other at the time the child
was conceived — see section 44 of the Evidence Act
(Cap.15). It is not sufficient for the deponent to say-that he

or she “believes the child is not the child of the husband.”
The deponent must use the terminology set out in section
44 and the Registrar General will then make a Ruling as to

the child’s father.

A married woman applying to register the birth of an
illegitimate child must serve a copy of the application on her
husband or make an application (setting out the grounds)
to a<Judge of the Supreme Court to dispense with such
service — see regulation 6(2) of the Births, Deaths. and

Marriage’s Regulations 1988.

Future apphcations that do not comply with this Direction will be
rejected.
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